Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
, -

 

Κοινοποιούνται συνημμένα οι απαντήσεις των αρμόδιων Υπουργών (Εσωτερικών και ΥΕΝΑΙΝΠ) στην Ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο Βουλευτής κ. Νίκος Σηφουνάκης, η οποία αφορούσε στο καυτό πρόβλημα της Λαθρομετανάστευσης, της αποτροπής και της εν γένει διαχείρισης του απ την Ελληνική Πολιτεία. Αναφερόμενος στις απαντήσεις των κκ Υπουργών ο κ. Σηφουνάκης επεσήμανε:
Τη φετινή χρονιά το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης,  στο Αιγαίο λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις. Οι μέχρι τώρα «αφίξεις», μόνο στο νησί της Λέσβου, στο 11μηνο του 2008, ξεπερνούν όπως πληροφορούμαι, τα 12.000 άτομα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική κοινωνία αλλά και την αποτελεσματική διαχείρισή του, και στην εξασφάλιση, στοιχειωδών έστω συνθηκών,  ανθρώπινης διαβίωσης των κρατούμενων αλλοδαπών στο κέντρο της Παγανής Μυτιλήνης και της Σάμου .
Διαπιστώνει αβίαστα ο κάθε καλοπροαίρετος πολίτης ότι τα μέτρα που λαμβάνει η Πολιτεία (σχέδιο «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής δύναμης "FRONTEX") κάθε άλλο παρά συντελούν στην αποτροπή και στον περιορισμό του φαινομένου, λαμβάνοντας  υπόψη  ότι ο αριθμός των λαθρομεταναστών αντί να μειώνεται αυξάνεται.
Επιβάλλεται πλέον να συνειδητοποιηθεί  -με τη Κυβέρνηση πρώτη απ όλους- ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μεμονωμένους μετανάστες αλλά με πολύ ισχυρά διεθνή κυκλώματα που συντηρούν, ενθαρρύνουν και διογκώνουν τη λαθρομετανάστευση, αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη (μαύρο χρήμα). Το αυτονόητο αυτό συμπέρασμα, που απασχολεί όλες τις Ευρωπαϊκές  Κυβερνήσεις φαίνεται ότι αγνοεί ή παραβλέπει η κυβέρνηση, αφού οι Υπουργοί της στις απαντήσεις τους δεν κάνουν την παραμικρή έστω αναφορά. Οι όποιες σποραδικές ενέργειες, όπως της προηγούμενης βδομάδας με την αποκάλυψη δικτύου με Λιμενικούς, διακινητές  λαθρομεταναστών στη Πάτρα, αποτελούν παρωνυχίδα στο όλο πρόβλημα. Ασφαλώς και δεν μπορεί, από μόνη της η Ελλάδα, να εξαλείψει τις αιτίες που δημιουργούν την μετανάστευση στους απελπισμένους ανθρώπους του Τρίτου Κόσμου απ' τους πολέμους, εμφύλιος και μη, και τη δυστυχία.
Οι ελληνικές αρχές επιβάλλεται να συνεργαστούν με τις αντίστοιχες Ευρωπαϊκές και μη χώρες, όπως π.χ. της γειτονικής Τουρκίας, μέσω της οποίας έρχεται στην Ελλάδα ο κύριος όγκος των λαθρομεταναστών. Αποτελεί πια κοινό μυστικό η ύπαρξη και λειτουργία «γραφείων» εξυπηρέτησης και διευκόλυνσης, έναντι αδρός αμοιβής της περαιτέρω πορείας των λαθρομεταναστών, πέριξ της Πλατείας Ομόνοιας στο Λιμάνι του Πειραιά και αλλού. Το ίδιο καθώς πληροφορούμαι συμβαίνει και στη Κωνσταντινούπολη, στην Σμύρνη, στην Καισάρεια και στην Άγκυρα της Τουρκίας, και λίγο πολύ το γνωρίζει η ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες του ΟΗΕ.  
Αντί να ενθαρρύνεται ο καθημερινός διαπληκτισμός Τούρκων και Ελλήνων λιμενικών στη μεθόριο του Αιγαίου, μήπως θα πρέπει να επιδιωχθεί να παραμείνει ανοιχτό ένα σταθερό κανάλι διακρατικής συνεννόησης  ούτως ώστε να χτυπηθεί  στη  ρίζα του το πρόβλημα;
Αυτά νομίζω θα περίμενε να πληροφορηθεί κάθε νοήμων πολίτης απ' τις απαντήσεις των κκ Υπουργών. Δυστυχώς και σε αυτό το οξύτατο και εξαιρετικά πολύπλοκο λόγω των διαστάσεων του κοινωνικό ζήτημα , που αντιμετωπίζει η χώρα, που δεν χωρεί αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, η απραξία και η έλλειψη πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης Καραμανλή είναι δεδομένη.